Hidalgo Morenita Cream Bekijk groter

Hidalgo Morenita Cream

Nieuw product

Sherry. Palomino fino en Pedro ximenez.

Meer details

11,65 € incl. BTW

Datasheet

Druif Palomino fino en Pedro Ximenez
Vat 12 jaar
Alcohol percentage 17.00%

Meer informatie

Bodem

We bevinden ons in Andalucía bijgevolg is het klimaat  hier heet in de zomer en vrij mild in de winter. De temperatuur kan in de zomer gemakkelijk oplopen tot 40 C° en in de winter geniet men er van een 17C°. De zon schijnt er volop : zowat 3000 uren per jaar en er valt gemiddeld 630 mm regen.  De regen valt doorgaans in de winter en de lente. De zogenaamde albariza bodem neemt tijdens het regenseizoen het water volledig op. Vervolgens droogt de bovenkant op tot een harde korst die het zonlicht op de druiven reflecteert, terwijl hij de wortels van de druivenstok van water voorziet. In de bodem zijn hier ook overal zeefossielen te vinden. De bodem bestaat dan ook grotendeels uit pure kalk. De belangrijkste druif voor sherry – de palomino- vindt deze kalkbodem buitengewoon aangenaam.

Analytische eigenschappen

Alcohol percentage: 17.00%

Vinificatie

Voor deze cream vertrekken we van een droge oloroso, een oxidatief gerijpte sherry dus. Aan deze droge wijn wordt een zoete wijn van pedro ximenez druiven toegevoegd. Zoete wijn van pedro ximenez (meestal afgekort tot px) wordt gemaakt van druiven die vroeg geplukt worden. Vervolgens legt men de druiven op matten in de zon en laat men ze uitdrogen, maar niet helemaal! De bijna-rozijnen worden geperst en van dit super geconcentreerde zoete sapje bekom je een zeer zoete wijn. Na assemblage wordt ook de cream op grote vaten van Amerikaanse eik gelegd voor een periode van ten minste 12 jaar. Veroudering volgens solerasysteem.

Proefnotities

De cream oogt donker mahoniehout. We ruiken gebrande geuren, gedroogde vruchten, kruidigheid zoals in speculoos en peperkoek. Ook een hint van koffie. De mond is zacht en zoet, de geuren komen terug in de smaak. We proeven rozijntjes, vijgen en zoet-kruidige smaken. Gelukkig beschikt hij over voldoende aciditeit om niet plakkerig aan te voelen. Vrij lange afdronk.

Presentatie

Kartonnen doos van 6 flessen.

Bewaarpotentieel

Dit is een wijn die je ongeopend 2 jaar kunt bewaren. Ook geopend heeft hij wat meer reserve dan bvb. een fino of manzanilla, maar flessen die te lang openstaan verliezen toch hun charme. Eenmaal geopend, drinken binnen de 3 maanden. Geopende en ongeopende flessen rechtop bewaren, buiten de koelkast maar in een stabiele omgeving uit het zonlicht.

Gastronomie

Goede creams zijn zeer lekker als begeleider van desserten waar bijvoorbeeld peperkoek in verwerkt zit of speculoosijs! Of appeltaart met veel kaneel. Sommigen vinden ze zelfs een alternatief als begeleider voor foie gras met een sneetje rozijnenbrood. Heerlijk bij een slaatje met schimmelkaas en sirop de Liège. Serveer iets warmer dan koelkastfris, 12 à 13°C. 

Recensies

Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Schrijf uw recensie

Hidalgo Morenita Cream

Hidalgo Morenita Cream

Sherry. Palomino fino en Pedro ximenez.