Aliguer Cava Brut Bekijk groter

Aliguer Cava Brut

Nieuw product

Cava. Macabeo, Parellada, Xarel.lo

Meer details

13,35 € incl. BTW

Datasheet

Appellatie Cava
Druif Macabeo, Xarel.lo en Parellada
Oogstjaar 2013
Vat Geen
Alcohol percentage 11.50%

Meer informatie

Bodem

In een paar woorden samenvatten is niet gemakkelijk. Catalunya is immers even groot als België. Het gebied waar druiven voor cava geteeld wordt, wordt onderverdeeld in 3 grote gebieden (verdeeld volgens hoogteligging) en telt maar liefst 23 verschillende bodemtypes, allemaal met vrij veel calcium. Men kijkt dus welke druif het best gedijt op welke bodem en hoogte. Samen met de hoogte verandert ook het lokale klimaat mee. De laagst gelegen gebieden aan de zee zijn uiteraard meer mediterraan van klimaat, ga je landinwaarts de hoogte in, krijg je al vlug wat (koudere) continentale invloeden.

Analytische eigenschappen

Alcohol percentage: 11.50%

Vinificatie

De vinificatie van de basiswijnen vindt plaats op inox, onder temperatuurscontrole. Elke druif wordt apart gevinifieerd. Als de 3 basiswijnen klaar zijn, wordt er geproefd en naargelang het jaar wordt dan de optimale coupage gemaakt. Over het algemeen is het percentage macabeo groter dan dat van de andere twee druiven omdat macabeo de beste van de drie druiven is. Na toevoeging van de liqueur de tirage wordt de wijn in de onderaardse kelders gelegd waar de tweede gisting zich kan voltrekken. Dit proces begint bij hen in de maand februari, omdat het dan het koudst is in de kelders (10 à 12 °C) en de zogenaamde “prise de mousse” dan heel langzaam plaatsvindt. Eenmaal dit proces beëindigd is, verblijft de wijn nog minstens een jaar “sur lattes” in de kelders. Er wordt gedégorgeerd op afroeping, zo bent u altijd zeker van een vers product. Er wordt maar heel weinig liqueur d’expedition toegevoegd hierdoor is deze cava mooi droog van stijl.

Proefnotities

Lichte kleur, altijd een groene hint, mooie fijne mousse.    Heel fris en zuiver, wat opvalt zijn de koele, groene appeltjes.  De mond is fijn en elegant. De fraîcheur van de appeltjes komt ook hier terug. De mousse explodeert heel zachtjes in de mond. Een droge cava, maar met veel fruit, perfect als appetizer.

Presentatie

Kartonnen kist van 6 flessen.

Bewaarpotentieel

Om te drinken binnen anderhalf jaar. Wij volgen steeds de laatste jaargangen en houden u op de hoogte van de houdbaarheid. 

Gastronomie

Ideaal als aperitief, al dan niet vergezeld van een fris hapje.

Weetjes

Deze bodega werkt enkel met millésimés!! Om elk jaar tot uiting te laten komen en ook om hun bekwaamheid aan te tonen. “Zelfs in de zwakkere jaren moet een goede wijnbouwer erin slagen het beste uit de druif te halen” is hun motto. Hun cava’s stonden/ staan op de kaart van de Catalaanse sterrenrestaurants El Bulli en El Celler de Can Roca. Ook in het Parijse restaurant Pierre Gagnaire (3 sterren) wordt hun cava verkocht. Agustí Torelló Mata is één van de internationaal meest geroemde en erkende cava huizen. Eén heel opmerkelijk wapenfeit is toch wel dat hun topcava, de Kripta, opgenomen is in de Franse (!!)  lijst Bettane-Desseauve 2011 van “De 100 beste wijnen ter wereld” .     

Recensies

Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Schrijf uw recensie

Aliguer Cava Brut

Aliguer Cava Brut

Cava. Macabeo, Parellada, Xarel.lo