Hidalgo Pedro Ximenez Bekijk groter

Hidalgo Pedro Ximenez

Nieuw product

Sherry. Pedro Ximenez

Meer details

20,45 € incl. BTW

Datasheet

Druif 100% Pedro Ximenez
Vat 5 jaar
Alcohol percentage 15.00%

Meer informatie

Bodem

We bevinden ons in Andalucía bijgevolg is het klimaat  hier heet in de zomer en vrij mild in de winter. De temperatuur kan in de zomer gemakkelijk oplopen tot 40 C° en in de winter geniet men er van een 17C°. De zon schijnt er volop : zowat 3000 uren per jaar en er valt gemiddeld 630 mm regen. De regen valt doorgaans in de winter en de lente. De zogenaamde albariza bodem neemt tijdens het regenseizoen het water volledig op. Vervolgens droogt de bovenkant op tot een harde korst die het zonlicht op de druiven reflecteert, terwijl hij de wortels van de druivenstok van water voorziet. In de bodem zijn overal zeefossielen te vinden. De bodem bestaat dan ook grotendeels uit pure kalk. De belangrijkste druif voor sherry – de palomino- vindt deze kalkbodem buitengewoon aangenaam. De druif die voor deze sherry de hoofdrol speelt is de pedro ximenez. die enklel gebrukt wordt om de zoete basiswijnen te maken.

Analytische eigenschappen

Alcohol percentage: 15.00%

Vinificatie

De px wordt gemaakt van de gelijknamige druif, pedro ximenez (voor het gemak noemt iedereen deze px). Px wordt na het plukken op grote matten in de zon gelegd. Men laat de druiven een aantal weken indrogen totdat het meeste water uit de druif verdampt is. Wat overblijft is een rozijnachtige vrucht met binnenin een extreem suikerrijk sapje. Na persing volgt terug een gewone vinificatie. Het resultaat is een zeer zoete wijn (niet alle suikers kunnen hier vergisten). Er wordt terug alcohol bijgevoegd en dan kan de crianza op grote eiken vaten beginnen.

Proefnotities

De px oogt heel donker mahoniehout.   In de neus overheersen de rozijnen, de gedroogde vijgen, de geur van koffie en hoestsiroop, de donkere siroop die je op pannenkoeken doet. De mond is vol en zacht, heel zoet, bijna stroperig. Alles wat je ruikt, komt terug in de smaak.

Presentatie

Kartonnen doos van 6 flessen.

Bewaarpotentieel

Dit is een wijn die je ongeopend enkele jaren kunt bewaren. Ook geopend heeft hij wat meer reserve dan bvb. een fino of manzanilla, maar flessen die te lang openstaan verliezen toch hun charme. Eenmaal geopend, drinken binnen de 3 maanden. Geopende en ongeopende flessen rechtop bewaren, buiten de koelkast maar in een droge omgeving uit het zonlicht.

Gastronomie

Een PX is eigenlijk een soort vloeibare bonbon op zich, een echt snoepje dat weinig méér vraagt. Je kunt ze drinken als pousse-café of als begeleider bij een stukje donkere chocolade. Sommigen gebruiken px als sausje bij een bolletje vanille-ijs (je laat wat px inkoken). Te proberen bij een blauwe schimmelkazen (als alternatief voor porto). Serveer lichtjes gekoeld à 16 à 18°C. 

Recensies

Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Schrijf uw recensie

Hidalgo Pedro Ximenez

Hidalgo Pedro Ximenez

Sherry. Pedro Ximenez